Je woont fijn en op een leuke plek. Toch wordt je huis iets te krap of wil je genieten van wat meer luxe. In plaats van te gaan verhuizen kan je met een verbouwing vaak meer uit je huis halen. Zeker nu we veel thuis zijn, is het verbouwen van je huis een goede investering. Al is het alleen al een investering in je eigen woongeluk. Maar waar begin je? En wat zijn de do’s en dont’s. Wij zochten het voor je uit.
Zelf een handige Harry? Of toch een aannemer
Wanneer je besluit zelf te verbouwen, bepaal je alles. Van materiaal tot gereedschap tot het tijdstip waarop het moet gebeuren. Je beslist zelf wanneer je zin hebt om te werken. Omdat je zelf bepaalt met welke materialen je werkt én geen arbeidsloon betaalt, kom je vaak goedkoper uit. Tenminste: als je weet wat je doet. Ben je zelf niet zo handig, dan is het misschien toch ‘handiger’ om een aannemer/vakman in te schakelen.
Tip 1 Op zoek naar een goede aannemer? Let op klusbussen bij jou in de buurt. Zie je een klusbus die bij een huis in de buurt werkzaam is? Bel even aan en vraag of de eigenaren tevreden zijn.
Tip 2 Vraag altijd meerdere offertes op voor je verbouwing zodat je goed kunt vergelijken.
Zorg bij verbouwen voor een strakke planning en organisatie
Als je aan het verbouwen bent, wordt je hoofd al snel een rommeltje. Alles loopt door elkaar heen en je ziet door de bomen het bos niet meer. Organiseer daarom alles goed. Dat begint bij het maken van een gedetailleerde planning. Zo weet je precies wanneer je aan je huis gaat werken en hoe lang het ongeveer duurt. Plan daarnaast ook de belangrijkste projecten eerst in, en de kleine klusjes later. Zorg ook door al je papieren op orde te hebt. Stop alles in mapjes op soort (liefst digitaal), zodat je overzicht behoudt.
Gebruik goed gereedschap voor je verbouwing
Het is heel belangrijk om goed gereedschap in huis te hebben. Je wilt niet dat je boor halverwege de verbouwing kapotgaat. Je kunt beter 4 goedwerkende schroevendraaiers hebben, dan twaalf slechte.
Wees niet te zuinig bij de bouwmarkt
Het is altijd slim om meer in te kopen dan je verwacht nodig te hebben. Koop dus altijd meer tegels, verf, kwasten of iets anders wat je nodig hebt. Zo ben je altijd voorbereid als er per ongeluk iets breekt of er iets fout gaat. Wat je over hebt kun je vaak met de bon wel weer terugbrengen naar de bouwmarkt.
Maak gebruik van experts
Natuurlijk is het goed om geld te willen besparen door sommige klussen zelf op je te nemen. Zelf klussen brengt een hoop stress met zich mee. Vraag jezelf af of het meer waard is om dingen zelf te doen, of iemand ervoor in te huren die het veel sneller en netter kan. Wees eerlijk tegen jezelf en herken waar je zelf goed in bent en welke klussen je misschien beter kunt uitbesteden. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen of verplaatsen van leidingen en elektra. Of het stuken van de muren.
Hak knopen door
Het uitzoeken van bijvoorbeeld een vloer, keukenblad of verf kunnen je ontmoedigen, maar het is beter om gewoon de knoop door te hakken en een beslissing te maken. Ga wat vaker op je onderbuikgevoel af en heb vertrouwen in je eigen keuzes. De neiging van huiseigenaren om elk detail zelf te willen beheren kan voor behoorlijk wat vertraging zorgen.
Last but not least: relax
Bij een verbouwing gaan er ook altijd dingen fout. Maar het zijn de zaken die misgaan die hun stempel drukken op de ervaring. Hoe erg het ook is, later lach je erom. Vergeet niet om van deze bijzondere periode te genieten.