Woonatelier_design-fauteuil-egg

Vijf design fauteuils die je moet kennen

Een design fauteuil is een mooie aanvulling op de zitbank in de woonkamer. Een fauteuil kan behoorlijk aanwezig zijn in de woonkamer. Zorg er daarom voor dat het de perfecte eyecather is en dat hij ook nog eens relaxt zit. Iedereen is natuurlijk bekend met de Eames fauteuil maar er zijn meer klassieke design fauteuils. Lees hier welke en hoe je ze combineert.

Pure luxe en overdaad met de Cassina LC2

Wil je een design fauteuil met een luxe uitstraling? Dan is de Cassina LC2 de stoel die je wilt hebben. De fauteuil is ontworpen door de Zwitserse designer Charles-Edouard Jeanneret-Gris, ook bekend als Le Corbusier. Deze fauteuil werd voor het eerst gepresenteerd in Parijs tijdens de Salon d’Automne in 1929. De stoel heeft een afgeronde kubus vorm, omringt door een elegante metalen frame. Hij zit super comfortabel. Het is prachtig om twee van deze fauteuils naast elkaar te plaatsen in een strakke woonkamer.

Woonatelier_fauteuil-Cassina
Het herkenbare frame houdt de volle kussens bij elkaar.
Woonatelier_fauteuil-Cassina-LC2
Het frame is naast chroom ook verkrijgbaar in de kleuren: zwart, grijs, lichtblauw, groen, taupe, ivoor en bruin.

Scandinavisch design van de klassieke Egg chair

De Egg chair van Fritz Hansen is in 1958 ontworpen door Arne Jacobsen voor de lobby van het SAS Royal hotel in Copenhagen. Je herkent meteen het Scandinavische design in de stoel. Het design en de vorm van de Egg chair is zo ontworpen dat het mooi in contrast stond met de strakke horizontale lijnen van het hotel. Combineer dus een strak en minimalistisch interieur met de de ronde ei-vorm van de Egg chair.

Woonatelier_fritz-hansen-egg-chair-2
De vorm van de Egg chair past perfect in een strak en modern interieur.
Woonatelier_fritz-hansen-egg-chair-sfeer-8_1
De Egg chair is ontworpen voor de lobby van een hotel in Copenhagen.

De draaistoel van Artifort met de meest bijzondere zitting

In 1967 komt het Nederlandse designmerk Artifort met een comfortabele draaistoel, de Artifort 500. De stoel is ontworpen door Geoffrey Harcourt. Artifort staat voor Art en Comfort en dat zie je terug in de draaistoel. De nadruk van de Artifort ligt op de zitschelp waar je helemaal in kan wegdromen.

Woonatelier_fauteuil-Artifort
De schelp is groot genoeg om lekker in weg te kruipen.
Woonatelier_design-fauteuil-Artifort-500
Leuk weetje: Artifort staat voor Art en Comfort.

De Wassily Chair ofwel B3: revolutionair in 1925

De Wassily-stoel is geïnspireerd op het gebogen metalen frame van een…. fiets. De ontwerper Marcel Breuer kwam op het idee van het gebogen metaal toen hij op een fiets zat. Hij kwam in 1925 met het revolutionaire ontwerp van de B3 stoel voor Thonet. Pas later kreeg de stoel de naam Wassily en werd het in 1968 door Knoll uitgebracht als de Wassily chair. De stoel heeft een statige uitstraling en een moderne look. Geweldig voor een design uit 1925.

De B3 chair had een revolutionair design in 1925.
Het design van de B3 uit 1925 past naadloos in een modern interieur.

Modern in de jaren 60 met de Knoll platner

De meeste design fauteuils hebben een typisch jaren 60/70 design. De Knoll Platner fauteuil is wel ontworpen in de jaren 60. Maar de designer van de stoel, Warren Platner, had een sierlijke stoel voor ogen met de alure van de 18e eeuw en Lodewijk XV. Dat is goed gelukt. De kussens zitten vast aan de staaldraden van de stoel. Deze stoel is een sierlijke eyecatcher in jouw interieur. Hij is zelfs verkrijgbaar met een toplaag van 18 karaat goud, het toppunt van luxe.

De Platner is heeft een sierlijke uitstraling die je terug brengt naar de 18e eeuw.
De Platner heeft een sierlijke uitstraling die je terug brengt naar de 18e eeuw.
Ook in een rustig, modern interieur komt deze sierlijke fauteuil goed tot zijn recht.

Nederlands design met comfortabele zit van Spectrum

Deze stoel is ontworpen in de jaren 60 door de Nederlandse Martin Visser. Martin Visser stond bekend om zijn functionele design. En dat ze je terug in de SZ 02 fauteuil die hij ontwierp voor Spectrum. De stoel oogt simplistisch met slank staal en een zitting van leer. Aan de rugzitting zit een riem waarmee je het leer weer kan aanspannen als het wat losser is geworden. Door het simpel ogende design is de SZ 02 nog steeds een pronkstuk in het hedendaagse interieur.

Woonatelier_fauteuil-Spectrum
Moderne uitvoering van een design dat lang terug in de tijd gaat.
Woonatelier_fauteuil-Spectrum-SX-02
Spectrum is een oer-Hollands designmerk.

Bekijk nog meer heerlijke fauteuils op Mr. Design.