Woonatelier_Groen huis, groen poetsen

Duurzaam schoonmaken: Groen huis, groen poetsen

Na al die regen laat het zonnetje zich weer steeds vaker zien. En ja, dat betekent ook dat de grote voorjaarsschoonmaak weer voor de deur staat. Hoe pak je die schoonmaak zo aan dat het niet ten koste gaat van de natuur? Wij zetten de tips voor duurzaam schoonmaken voor je op een rij.


Tip 1: Doseren kan je leren

Ja, je kent het wel: een grote scheut van die heerlijk geurende allesreiniger door je sopje. Dit is dé beginnersfout in ‘groen schoonmaakland’. Doseren is erg belangrijk. Neem de tijd om de verpakking te lezen, en gebruik niet meer dan op het etiket staat. Door weinig te gebruiken doe je bovendien langer met een verpakking. En wist je dat zoveel schoonmaakmiddel ook echt niet beter schoonmaakt? Integendeel zelfs, een te grote scheut kan een plakkerig laagje achterlaten.


Tip 2: Verban chloor uit je poetsassortiment

Schoonmaken met chloor, anno 2020, kan echt niet meer. Chloor is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor jezelf. Het is lastig afbreekbaar en bevat veel schadelijke stoffen. Er zijn genoeg alternatieven te koop voor je duurzame schoonmaak en eigenlijk heb je maar een basis van vier schoonmaakmiddelen nodig, zie tip drie.


Tip 3: Azijn is je beste vriend voor duurzaam schoonmaken

Nee, niet voor ieder sopje een ander mopje. Je duurzame schoonmaak-assortiment bestaat uit vier basisingrediënten:

  • Azijn: kalkaanslag, meubels, onkruid, groene aanslag, wasverzachter, geurtjes neutraliseren.
  • Groene zeep: vloeren, allesreiniger, handwas, ramen lappen, opblinken van kranen en vlekkenverwijderaar.
  • Soda: schone tegels, verstopte leidingen, kozijnen, gootsteen, oven, pannen, fornuis.
  • Afwasmiddel: vlekken, vloeren, ruiten, afnemen.

Tip 4: Laat je niet verleiden door mooie verpakkingen

Laat je niet verleiden door groene blaadjes op een verpakking. Zo staat op sommige middelen een puur natuurlijke ingrediëntenlijst, maar staat daar dan wel palmolie tussen, wat op een andere manier een verwoestend effect heeft op de natuur. Betrouwbare keurmerken houden rekening met het totaalplaatje. De twee keurmerken die het strengst gecontroleerd worden en daarom door Milieu Centraal worden aangemerkt als het meest betrouwbaar, zijn Ecogarantie, het Europees Ecolabel en het Nordic Ecolabel. Dit helpt je een goede keuze te maken als je weer eens voor het schoonmaakschap naar al die kleurrijke verpakkingen staat te turen.


Tip 5: Maak een sopje

De grootste milieubelasting bij schoonmaken is het gebruik van warm water. Gebruik daarom altijd een emmertje bij het schoonmaken. In plaats van het schoonmaakdoekje steeds uit te spoelen onder de hete kraan, gebruik je hier je sopje voor. Met één sopje maak je vervolgens de hele badkamer schoon.

Bijkomend voordeel van deze duurzame schoonmaak? Het is nog een stuk goedkoper ook.