Woonatelier_wintertuin

Creëer een sfeervolle wintertuin

We zitten veel binnen deze winter. Met de kachel aan en gordijnen dicht. Heel knus. Maar je mist veel moois van wat er in je tuin gebeurt. En helemaal in deze tijd kan een verlengstuk van je huis voor een ruimtelijk en vrij gevoel zorgen. We geven je hieronder een aantal ideeën hoe je een fijne en sfeervolle wintertuin creëert. Reden genoeg om de gordijnen open te houden en lekker van buiten te genieten.

Geef je wintertuin kleur met winterse planten

Je ziet veel dat tuinen er in de winter kaal en somber uitzien. Als je kiest voor de juiste beplanting heb je hier geen last van. Een goede afwisseling tussen zomer- en winterplanten zorgt ervoor dat je tuin er het hele jaar mooi uitziet. Bij wintergroen kun je denken aan hulst (die met die rode besjes), conifeer en sierkers. Wil je ook nog wat kleur toevoegen, denk dan aan de skimmia, winterheide, helleborus en natuurlijk winterviooltjes. Wissel af tussen planten in de tuin en in potten, dat geeft een speels en gevuld geheel.

Met een overkapping vergroot je je woonruimte

Een terrasoverkapping geeft je de mogelijkheid om het hele jaar buiten te kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan een houten overkapping. Of kies voor hout dat gebeitst is in zwart of groengrijs, dit ziet er meteen heel chique uit. Zorg in de overkapping voor fijne meubels of zelfs een eettafel zodat je lekker kunt ontspannen in je wintertuin. Je kunt ook heel makkelijk een bank maken van een paar pallets. Als de basis staat kan je aan de slag met decoreren. Denk aan een lekker buitenkleed, warme kussens, plaids en versiering voor aan de wand.

Gezelligheid en sfeer in je wintertuin

Zonder verlichting verandert je tuin in de avond in een zwart gat. Mooie tuinverlichting zorgt ervoor dat je langer kan genieten van je tuin. En met deze korte dagen is dat een geen overbodige luxe. Daarnaast zorgt het ervoor dat wanneer je van binnen naar buiten kijkt, de tuin er sfeervol uitziet. Zo hoeven de gordijnen niet meteen dicht zodra de avond valt. Kies voor een aantal mooie spots als basis. In de overkapping kan je daarnaast nog losgaan met lantaarns, fakkels en slingers met lampjes. Om ervoor te zorgen dat je ook echt gaat zitten in je wintertuin, heb je een warmtebron nodig. Natuurlijk kan je kiezen voor een terrasverwarmer of heater maar er gaat niks boven een echt knisperend vuurtje. Vuur geeft gezelligheid en een veel sfeer. Hiermee verdrijf je de winterkou. Kies bijvoorbeeld voor een buitenhaard, kacheltje of een vuurkorf.

Maak je tuin voor dieren ook een gewilde plek

Voor veel dieren, zoals vogeltjes en egels, is de winter een barre tijd. Er is weinig voedsel en ze hebben een beschut plekje nodig voor hun winterslaap. Het mooie is dat je deze dieren een handje kunt helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor hier en daar een bosje takken of hoopje bladeren waar ze in kunnen rommelen of slapen. Of een leuk vogelhuisje. Als het echt koud wordt kan je ook wat voedsel verspreiden in je tuin. Een vetbolletje of hier en daar wat pinda’s. Met de aanwezigheid van vogeltjes en andere diertjes is je wintertuin meteen een stuk gezelliger.

Nu ben je helemaal klaar om te genieten van je wintertuin met een glühweintje of een kop chocomel met slagroom.