Woonatelier_jaren-60-interieur-design

Jaren 60 interieur en design

Als je denkt aan interieur en de jaren 60 dan heb je misschien termen als hippie en retro in gedachten. ‘Tijdloos design’ is waarschijnlijk niet het eerste wat je linkt aan de sixties. Toch komen er veel design klassiekers uit de jaren 60. Lees meer over het interieur en design uit de jaren 60.

Typische kleuren van de jaren 60

Natuurlijk zie je meteen die typische oranje, bruine en groene kleuren voor je. En dan vooral ook in geometrische patronen. Deze patronen werden veel werden gebruikt op behang of tegeltjes. Deze kleuren zag je ook in accessoires, zoals vazen en tapijten, terugkomen. Hoewel het erg kleurrijk oogt, is het juist heel stijlvol wanneer je dit combineert met het wat meer teruggetrokken Deense design uit die tijd. Ook nu kan je het kleurenpalet uit de jaren 60 heel stijlvol in een modern en trendy interieur terug laten komen. Denk aan plaids en sierkussens met een jaren 60 patroon op een moderne bank. En hoe leuk is het om een wand in huis te behangen met een geometrisch patroon. Vergeet niet veel planten in de woonkamer te plaatsen zoals ze dat toen ook deden.

Woonatelier_jaren-60-design-4
Veel tijdloze en klassieke meubelstukken komen uit de jaren 60

Een chique uitstraling door het gebruik van palissanderhout

Kenmerkende materialen zijn een onderdeel van het succes van meubels uit de jaren 60. Voor kasten, tafels en de vaak geziene tijdschriftenbak werd vaak donker hardhout gebruikt. Palissander is een houtsoort die je in veel van de meubels ziet terugkomen. Vooral in Deens design zie je dat palissander een favoriet was. Palissanderhout is vaak donker tot roodachtig van kleur met zwarte lijnen erdoor. Een mooi voorbeeld van een design klassieker waarin palissanderhout prachtig is verwerkt is natuurlijk de Eames Lounge Chair. Omdat Palissander tegenwoordig een beschermde houtsoort is, worden er geen nieuwe meubels meer gemaakt van dit hout en is je klassieker uit de jaren 60 nog unieker.

Woonatelier_jaren-60-interieur-2
Accessoires zoals een platenspeler en mooie koffiemachine horen thuis in een jaren 60 interieur.
Woonatelier_jaren-60-interieur-1
In de jaren 60 werd voor het eerst gebruik gemaakt van kunststof in meubels waardoor voor de massa geproduceerd kon worden.

Niet alleen meubelstukken maar ook kunst kwam het interieur binnen

Dat de jaren 60 een bijzondere stempel hebben gedrukt op de designs en materialen van meubelstukken is bekend. Maar het is ook de tijd dat kunst het huis binnen kwam. En dat is in de sixties vooral pop-art. Deze kunstvorm was een tegenbeweging van de elitaire kunst. Het bracht de de kunst naar de gewone man thuis. Pop-art is minder ingewikkeld en heeft gangbare onderwerpen van die tijd zoals; reclames, stripverhalen en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Denk maar eens aan het bekende soepblik van Andy Warholl.

Hieronder staan een aantal klassieke jaren 60 interieur meubelstukken en accessoires op een rij.

Woonatelier_Eames-lounge-chair
Vitra Eames Lounge Chair met Ottoman
Woonatelier_Dutchbone-sierkussen
Dutchbone Ottava Sierkussen
Woonatelier_ETH-lamp
ETH Walnut Hanglamp
Woonatelier_dutchbone-lamp
Dutchbone Eclipse Tafellamp
Woonatelier_HK-living-vaas
HKliving Vaas
Woonatelier_tafelklok-zuiver
Zuiver Cute Tafelklok
Woonatelier_Norman-vaas
Normann Copenhagen Balloon Vaas
Woonatelier_Pols-potten-chair
Pols Potten Charles Stoel

> Shop meer retro interieur bij Fonq